Wat zit er in de weg?

23 juni 2023

Oververhit padje

Onbeweeglijk en als versteend zit hij daar midden op het zanderige pad in het bos. Iets kleins, bruins met 4 pootjes. Verdwaald, bevangen door de hitte en al een beetje ingedroogd. We zien ‘m nog net op tijd zonder er op te trappen. Speurneus Bob de hond heeft hem gelukkig niet in de gaten. Op het blad van een kastanje brengen we ‘m naar de waterkant. Daar komt ie tot leven en begint te spartelen, het padje.

Ons brein lijkt af en toe ook op een oververhit padje. Gedachten razen maar door, zetten ons op een dwaalspoor en zorgen ervoor dat we verzanden.

Uitsteller

“Wat spreken we af voor de volgende keer? Welke actiepunt heb je dan opgepakt”, vraag ik? De klant antwoordt dat ze, als we elkaar weer zien, zeker punt 1 heeft gedaan! Als het zover is, bekent ze dat ze helemaal niets heeft gedaan. Ze roept: “’ Wat ben ik toch een uitsteller” en is boos en verdrietig.

Mijn vragende blik is voldoende om een stroom aan woorden bij haar op gang te brengen. Het verhaal van haar gedachten. Het hapert af en toe. Door haar aan te moedigen om door te gaan wordt het verhaal steeds completer.

Ingewikkeld denken

Ze is verbaasd om al haar eigen gedachten, waar ze zich niet zo bewust van was, te “horen”. Ingewikkeld denken is als een locomotief waar je ongemerkt steeds meer wagonnetjes aan koppelt.In het geval van deze klant die het traject Organized@work volgt, is twijfel de oorzaak van het feit dat ze steeds achter loopt in haar werk en het haar begint op te breken.

Een beetje twijfel is gezond. Zo blijf je scherp en gefocust. Maar continu twijfelen of je het goed doet, gevoed door onzekerheid en angst, legt lam.

Je denkt dat wat je denkt, overeenkomt met de werkelijkheid, maar is dat wel zo? Want hoe verklaar je dan dat je het vandaag positief ziet maar de volgende dag totaal anders? Onze gedachten hebben te maken met onze mentale waarneming die steeds weer anders is.

Je hebt gedachten maar bent ze niet

Je hebt gedachten maar je bent ze niet. Als je je realiseert dat je je er niet mee hoeft te vereenzelvigen, ontstaat er ruimte.

Ruimte is nodig om weer mentaal te kunnen bewegen, net zoals water bij het padje.

Wat doe jij als je vast loopt in je hoofd?

Vind je het lastig om vooruit te komen in het organiseren van je thuissituatie of je werk? Je hoeft het niet alleen te doen.


Tags


Deze artikelen helpen ook


Is kiezen verliezen?

Is kiezen verliezen?
>