Wat zegt jouw huis over jou?

3 april 2023

Een tafel met een leeg koffiekopje, een bord met kruimels, een opengeslagen krant, een memobriefje met een zo te zien snel gekrabbelde aantekening. Veel foto’s op het dressoir. Boven de schouw een prachtige reproductie van een zelfportret van Frida Kahlo. Het stilleven gaat verder in de slaapkamer met kledingstukken die her en der op de grond liggen. Het bed onopgemaakt. De deur van de linnenkast kan niet meer zo goed dicht door de grote hoeveelheid kleding en handdoeken.

Snoopologie

Als we hier de snoopologie op los laten, dan…? Wat zeg je de snoopologie? Het is een term uit de psychologie bedacht door de Amerikaanse pycholoog en schrijver Sam Gosling. Het betekent dat je betekenis ontleent aan voorwerpen. Betekenis voor jou als bewoner van jouw huis maar ook voor degene die jij verwelkomt bij jou thuis.

Het is voor mij een manier om als ik een gesprek heb bij de klant thuis, een indruk te krijgen van de persoonlijkheid van de bewoner en de situatie.

Gedragsneerslag

De gedragsneerslag zoals de kleding over de vloer van de slaapkamer verspreid, is een signaal maar waarvan? Heeft het te maken met gebrek aan tijd, energie, overzicht of is de doorstroming geblokkeerd?

Identiteit

Het zelfportret met deze bijzondere vrouw kan betekenen dat de bewoner zich identificeert met haar als zelfstandige, trotse vrouw maar evengoed zou het ook kunnen dat de kleuren van dit schilderij mooi passen bij de kussens van de bank!

Gevoel

De foto’s op het dressoir roepen een gevoel op. Ze zorgen ervoor dat herinneringen bewaard blijven maar zijn het goede of mogelijk ook minder goede herinneringen?

Een thuis dat rust en ruimte ademt

Gelukkig hoef ik de verklaringen niet te verzinnen. De klant zit tegenover mij en samen gaan we het gesprek aan. Beetje bij beetje wordt duidelijker wat er speelt. De moeilijke stap om hulp te vragen nadat er al veel pogingen zijn gedaan om het zelf voor elkaar te krijgen. Het verlangen om wel weer overzicht en structuur te krijgen.  Van een huis under construction met veel prikkels en losse eindjes naar een thuis dat rust en ruimte ademt.

Organized@home
Tags


Deze artikelen helpen ook


>