Veerkracht

19 november 2020

Bij veerkracht moet ik altijd aan het poppetje denken dat ik als kind kreeg. Een ballerina die als je het sokkeltje waar ze op stond, indrukte, in elkaar zeeg, armen en benen helemaal slap. Als je losliet, schoot de veer weer omhoog en stond de ballerina weer klaar om een pirouette te draaien, hoe vaak je het ook herhaalde.

Draaglast en draagkracht

Als mens zijn we heel bang om onze veerkracht te verliezen. We menen dat we onze veerkracht “op” kunnen gebruiken en geloven dat de veer kapot kan gaan. Dit gebeurt op momenten dat we denken dat we zelf een poppetje zijn tegenover de grote wereld.  De draaglast lijkt vele malen groter dan de draagkracht van het poppetje en zo voldoen we formeel aan de definitie voor stress. Gevoelens van angst, verdriet of boosheid en frustratie worden ervaren die zich vertalen in ons lichaam. Hoofdpijn, buikpijn, stijve nek en schouders.

Van buiten naar binnen ervaren of andersom?

Het is een beangstigende ervaring omdat wat je ervaart zo levensecht lijkt. Je voelt je klein, hulpeloos en niet opgewassen tegen wat er van je wordt gevraagd. Het lijkt of wat zich in de buitenwereld aandient direct zijn weerslag heeft op jou. Van buiten naar binnen dus of zit het anders?

De 3 Principes verwijzen naar hoe de menselijke ervaring tot stand komt. Als mens komen wij voort uit de universele levensenergie die in ons vorm heeft gekregen. Via ons denken ervaren we de wereld, iets anders kunnen we niet. Dit denken wordt gekleurd door ons bewustzijn waardoor het een levensechte ervaring wordt met alles erop en eraan. We kunnen dus niet anders dan de wereld van binnen naar buiten beleven door ons denken, ook al lijkt het soms andersom.

Ingezoomd

Op het moment dat je heel veel stress ervaart en het gevoel hebt dat de veer kapot is, dan ben je heel erg ingezoomd en is er geen ruimte meer om voorbij het persoonlijke denken te kijken. Je hebt het idee dat er nooit een eind aan deze nare ervaring zal komen. Het is soms al voldoende om je realiseren dat je zoomlens op vergroten staat. Op het moment dat je weer uitzoomt ontstaat er ruimte en helderheid. Je maakt weer contact met je ware natuur waarin je met alles verbonden bent. Je kunt zien wat er te zien is en doen wat nodig is.

Inzicht en overzicht

Heb je het gevoel dat stress een groot gedeelte van jouw leven bepaalt en dat het niet meer goed lukt om “op te veren”? Graag ga ik vrijblijvend met je in gesprek om te bespreken of ik je kan helpen met inzicht of met praktische begeleiding.


Tags


Deze artikelen helpen ook


>