Opruimen met een jojo effect

20 september 2023

OPRUIMEN MET EEN JOJO EFFECT

Een vloer bezaaid met memoblaadjes, stapels met artikelen en lege ordners. Daartussen zit de klant met een ietwat verhit gezicht. Hij ziet mijn vragende blik en antwoordt : “Ja, dat andere systeem werkt niet voor mij, hoor. Ik heb nu een veel beter systeem bedacht. Ik weet het zeker, dit gaat werken!”

In de bijbel voor professional organizers, zoals ik het oneerbiedig noem, Organizing from the inside out geeft Julie Morgenstern een drietal oorzaken die verklaren waarom het niet lukt om met een blijvend resultaat te organiseren.

Net als bij afvallen kan een jojo effect ontstaan. Met de ene hand ruim je op en met de andere hand maak je weer rommel. Je beklimt een denkbeeldige berg maar komt nooit bij de top!

Emotionele barrières

Emotionele barrières zijn één van de oorzaken die structureel opruimen in de weg kunnen staan.

Zo dacht de klant die van zichzelf weet dat hij perfectionistisch is. “Ik kan pas echt opruimen als ik het allerbeste systeem heb voor mijn archief”.

Maar het perfecte systeem bestaat niet omdat het valt of staat bij de mens erachter in een voortdurende veranderende wereld. Eerst moet je werken voor het systeem voordat het systeem gaat werken voor jou.

Waar vind je de oplossing?

De oplossing vind je niet buiten jezelf maar in jezelf.

Bewust of onbewust staan er gedachten en gevoelens in de weg om echt op te ruimen en ruimte te maken voor iets nieuws.

Onrust, onzekerheid, angst om controle te verliezen, je probeert ze als een opblaasbal onder water te houden. Het kost moeite en veel energie.

Door samen te verkennen wat er speelt, kun je de bal loslaten. Eenmaal boven water kan het ventiel worden opengezet. De lucht mag eruit. Pfffff…

Wil jij organiseren met een blijvend resultaat?

The only way to get out, is to go in.


Tags


Deze artikelen helpen ook


Is kiezen verliezen?

Is kiezen verliezen?
>