Kortsluiting in mijn hoofd!

12 oktober 2023

KORTSLUITING IN MIJN HOOFD

“Oh jee, ze heeft het weer, laat haar maar even”, fluisteren mijn kinderen, als ze mij zien en maken zich snel uit de voeten.

Ik sta in de keuken en kijk vertwijfeld om mij heen naar de chaos.

In mijn hoofd ontstaat kortsluiting. De hectiek van een schooldag (ik gaf toen nog les) en de rommel in de keuken, de stoppen slaan door. Error, zou de computer aangeven.

Ordenen en opruimen

De kinderen weten dat ze me op zo’n moment beter niet voor de voeten kunnen lopen omdat ik als een razende Roeland ga opruimen en ordenen. Mijn taak als opvoeder (want wie heeft verdorie enz.) komt nu op de tweede plaats.

Een half uurtje later voel ik me al beter. De keuken is geen chaos meer. De mist in mijn hoofd is opgetrokken en ik kan weer helder denken. Ik merk dat ik ook al anders terugkijk op deze schooldag.

Ruimte in je omgeving en rust in je hoofd

Van het opruimen en organiseren heb ik mijn beroep gemaakt als professional organizer. Ik ben er goed in, vind het leuk maar weet ook als geen ander hoe belangrijk het is om ruimte in je omgeving en rust in je hoofd te hebben!

Effect van een rommelige omgeving

Maar waarom werkt het zo? Wat is dan precies het effect van een rommelige omgeving?

Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat een slecht georganiseerde omgeving meetbaar stress geeft en somberheid in de hand werkt. De constante prikkels hebben het effect van een to do lijst waarvan de taken niet af zijn.

Het blijkt overigens dat vrouwen over het algemeen meer last van rommel hebben dan mannen. Wat gaat de evolutie toch langzaam.

Fysieke rommel en mentale onrust

Fysieke rommel opruimen zorgt voor ruimte en rust in je hoofd. Maar als  je daar de mentale rust niet voor hebt, dan is het beter om te beginnen met het opruimen van je hoofd.

Be well and organized!Tags


Deze artikelen helpen ook


>