Golven en bakens

12 juli 2022

Soms overspoelt het leven je. Er gebeuren dingen waar je geen controle over hebt en die je liever niet had gewild. Het doet me denken aan wat John Lennon schreef: Life is what happens to you while you are making other plans.

Eind december overleed mijn moeder. Niet helemaal onverwachts en op hoge leeftijd maar toch. Het ziekteproces ging snel en het ging de “ verkeerde richting” op, zoals mijn moeder het zelf verwoordde.

Op zo’n moment kun je niet anders dan je laten meevoeren door de golven en doen wat er nodig is op dat moment. Door het regelen en organiseren is er nauwelijks tijd om bij het verdriet van het verlies stil te staan.

Na enige tijd kalmeerde de zee en keerde het normale leven terug. Ik zocht naar de bakens die voor mij belangrijk zijn en vond ze weer.

Door te luisteren naar muziek en door zelf muziek te maken kon het hoofd even uit en er ontstond ruimte om contact te maken met het verdriet.

Wandelen en rennen in het bos hielpen om de energie te laten stromen. Er ontstond helderheid waardoor het verdriet een plekje kreeg en ik tot rust kwam.

Goed zorgen voor mij zelf is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest. Vaak maakte ik mijzelf tot het sluitstuk. Eerst het gezin, het werk, het huishouden en dan pas ik. Zolang mijn hoofd nog werkte ging het naar mijn idee  goed met mij.

Welk baken je kiest, is persoonlijk maar het is belangrijk om er 1 of een paar te kiezen. Ze bepalen je bij wat is, geven toegang tot je gevoel en laden je weer op.

Wil je weten welke bakens bij jou passen omdat je er zelf niet zo goed uit komt? Gun jezelf een coachend gesprek hierin of een  Access Bars behandeling.


Tags


Deze artikelen helpen ook


Is kiezen verliezen?

Is kiezen verliezen?
>