Eind februari en hoe gaat het met jouw goede voornemens van 2020?
Het verhaal van een familie op oudejaarsavond.
Eén van hen stelt voor om een rondje te doen en elkaar te vertellen welke goede voornemens er zijn voor het nieuwe jaar. Je zou verwachten dat gezonder leven (eten en sporten) en opruimen (i.v.m. verhuizing) aan bod zouden komen. Dit gebeurt niet. De ruimte om iets te delen met elkaar wordt gevuld met persoonlijke verhalen waarin ze elkaar vertellen wat hen op dat moment bezig houdt. De mooie dingen maar ook de dingen waar ze tegenaan lopen. Wat aanvaard moet worden maar ook dat wat ze kunnen veranderen.
Buiten jezelf
Wat heeft dit nu met goede voornemens te maken en het al dan niet slagen ervan? Of het om afvallen, stoppen met roken, minder suiker, sporten of opruimen gaat, wat maakt nu dat het soms lukt, vaak minder goed lukt of heel vaak helemaal niet lukt? We denken dat de drive om te veranderen uit onszelf komt maar is dat wel zo? Wat verklaart bijvoorbeeld dat een kringloopwinkel in een maand tijd 10 buikmachineapparaten aangeboden kreeg? Of het feit dat het steeds rustiger wordt op de sportschool na de hausse van begin januari?
Quick fix
Ieder mens is op zoek naar geluk en wil het liefst pijn vermijden. Voor elk probleem lijkt tegenwoordig wel een oplossing te bestaan. Vraag is of de oplossing ook bij jou past. Vaak nemen we hier niet de tijd voor. We worden verleid, laten ons verleiden door een quick fix oplossing.
- Zwembandje om je middel? Geen probleem, het tril-je-vet-los apparaat is zo gekocht
- Niet fit en energiek? Proefabonnement sportschool. Drie maanden moet je toch wel kunnen overleven?
- Teveel spullen in huis? Marie Kondo op Netflix kijken en je kunt je inboedel halveren.
Hype
Zijn hiermee de problemen opgelost? Misschien voor het moment wel. Maar als de hype in jezelf of je omgeving voorbij is, dan zit je met een apparaat dat een sta in de weg is geworden, een proefabonnement dat tegen je wil is overgegaan in een jaarabonnement en een half leeg huis dat er om vraagt om weer gevuld te worden.
Wat kun je wel doen?
De ontbrekende schakel in al die goede voornemens ben jezelf. Als het gaat om het nastreven van een ideaal, gelukkig willen worden, dan kijken we graag onszelf voorbij en spiegelen we ons aan wat we in de buitenwereld zien. Daar vind je het geluk niet, want het zit al (verborgen) in onszelf. De ontbrekende schakel ben jezelf. Dit weer zichtbaar maken door inzicht en overzicht, dat is wat ik samen met jou kan doen.
Rust, ruimte en resultaat
Fysieke ruimte door te structuren en te ordenen in je (werk)omgeving helpt om ruimte en rust in je hoofd te ervaren. Een coachingsgesprek kan ook helpen om die rust en ruimte te creëren. Vanuit die rust en ruimte de dingen kiezen in je leven die bij jou passen en die daardoor ook resultaat zullen opleveren. Mijn begeleiding als professional organizer en coach is praktisch met diepgang. Neem vrijblijvend contact met mij op.