De olifant- over chaos en organiseren

26 januari 2020

Dit moet ik toch zelf kunnen, zegt de cliënt al mompelend, meer tegen zichzelf dan tegen mij. We zijn beland op de plek waar het moet gebeuren, de studeerkamer. Oorspronkelijk bedoeld voor administratie en studie. Van beide komt niet veel terecht hetgeen nog meer papierwerk en frustratie oplevert. Hij kijkt wat moedeloos naar de stapels op het bureau, de uitpuilende kast met mappen en wat er verder nog op de grond ligt.

Waar en niet waar

Het zelf kunnen, is waar en niet waar, denk ik. Tussen kunnen en echt doen, het in beweging komen, gaapt soms een diepe kloof. En ook trouwens tussen doen en het realiseren van een blijvend resultaat (het afmaken). Wat houdt hem eigenlijk tegen? Het is duidelijk dat hij meer oog heeft voor detail dan voor het grote geheel. Hij verdwaalt heel snel. Ook zie ik dat hij pogingen tot ordenen heeft gedaan maar niet afgemaakt. Een drukke baan en een jong gezin, ja , die slokken ook veel tijd op. Allerlei stresssignalen in zijn lichaam geven wel aan, zegt hij, dat hij het zo niet langer wil.

Rommel trekt rommel aan

Dat deze studeerkamer nu multifunctioneel is, blijkt uit de “niets met studeren of administratie te maken hebben “ voorwerpen die er ook opgestapeld liggen. Een overbodig geworden Maxicosy, een overbodig geworden computer, een koffer en wat zakken met kleding die weg mogen maar ja, misschien hebben vrienden die nu in het buitenland zijn, hier nog iets aan enzovoort? Het is duidelijk dat je hier niet vrijwillig gaat zitten om de administratie te doen, laat staan om er in de avonduren te studeren. Dit verklaart waarom verspreid op traptreden en in de woonkamer papieren liggen die de studeerkamer nooit zullen halen. Deze kamer was ooit een mooie toekomst beloofd als studeerkamer. Nu is ie gedegradeerd tot rommelkamer. En rommel trekt rommel aan. Mooi dat de deur nog opengaat….

Droom

Waar droomt de cliënt van? Als hij zich helemaal laat gaan, dan is deze kamer weer helemaal van hem.  Er staat een bureau waar je aan kunt zitten met een vrijwel leeg bureaublad. Een vrije looproute van kamerdeur naar bureau. Kasten aan de wand waarvan je ook de deurtjes kunt opendoen zonder dat de inhoud eruit valt. Maar ook, bedenkt hij opeens enthousiast, is het een meditatieplek met genoeg ruimte op de grond.

De olifant

De droom is mooi omdat er zo een duidelijk beeld ontstaat van hoe het moet worden. Een toverstokje zal het werk niet doen. De situatie zoals deze nu is, is ook niet in een dag ontstaan. Het is meer het verhaal van de grote olifant. Hoe kun je die opeten? Elke keer een hapje waardoor er langzamerhand weer overzicht zal ontstaan in deze Studeerkamer. Van groot naar klein. Eerst ruimte creëren door de vreemde indringers die niet in de studeerkamer thuis horen, een andere bestemming te geven. Daarna verder met wat over blijft.

Samen sterk

Is je doel in 2020 om korte metten te maken met uitstelgedrag? Weet dat je ik je kan helpen met dit soort projecten. Mijn functie is in alles die persoonlijke ondersteuning te bieden om jouw doel te behalen. Ik knip het project in stukken, bewaak de voortgang en houd het totaaloverzicht met als uitgangspunt de droom.

Resultaat

Heroverde ruimtes in huis of op je werkplek,prettig ogend, goed ingedeeld en overzichtelijk. En een bijkomend, niet onbelangrijk effect: Rust in je hoofd. Neem vrijblijvend contact met me op.


Tags


Deze artikelen helpen ook


>