Als het niet goed voelt, dan doe ik het niet!

16 januari 2024

ALS HET NIET GOED VOELT, DAN DOE IK HET NIET!

“Nee, opruimen komt nu niet uit. Het is momenteel heel erg druk. Als het over een paar weken minder druk is, dan héél misschien wel ”, zegt de klant die last heeft van een vol hoofd en een rommelige werkkamer.

Het gesprek tussen ons gaat verder en ze zegt: “Als het niet goed voelt, dan doe ik het niet.”

Door contact met mij te zoeken, geeft ze aan dat ze haar situatie wil veranderen. De opgeruimde werkkamer ziet ze al helemaal voor zich. En ze verheugt zich op een leger en lichter hoofd.

Maar onderhuids werkt alles tegen om het echt te gaan doen.

Volledig vertrouwen op haar gevoel betekent dat ze niet in actie komt. Het zet de rem erop en staat een verandering in de weg.

Gevoel staat nooit op zich, er gaat altijd een bewuste of onbewuste gedachte aan vooraf. En die triggeren op hun beurt weer bepaald gedrag.

Wat er precies in deze klant omging weet ik niet.

Ze kan gedacht hebben: “Oh jee, mijn hoofd loopt om en het is al chaotisch. Als ik ga opruimen, dan loopt het vast nog meer uit de hand. Of als ik ga opruimen, dan komen allerlei persoonlijke zaken in beeld.”

Het gevoel dat ontstaat, is angst voor controleverlies en onveiligheid. En de hakken gaan in het zand.

De vele gedachten zorgen ook voor een vol hoofd én een ongeorganiseerde werkkamer. Want er lijkt geen goed moment te zijn om het aan te pakken omdat het aan allerlei voorwaarden moet voldoen.

De Als…..dan…. constructies maken het leven ingewikkeld. Vooral als je gelooft dat jouw gedachten en het gevoel dat erop volgt de werkelijkheid zijn.

Het doet me denken aan de fietstocht naar school voor een proefwerk. Als het verkeerslicht 2 x op groen stond, dan haalde ik een voldoende. Maar stond het op rood, dan kon ik me beter alsnog ziek melden.

Met de klant afgesproken om over een maand weer contact te hebben. Verbinding met de ander en vertrouwen in de ander helpen om verandering mogelijk te maken.

Herken jij Als…dan…. gedachten? 


Tags


Deze artikelen helpen ook


Van wie moet dat dan?

Van wie moet dat dan?
>