5 Tips Nooit meer iets kwijt!

19 september 2018

Kwijt

“Voordat jij kwam zag ik ‘m nog maar waar die nu is?” Vertwijfeld staart de cliënt naar haar mobiele telefoon waar de SIM-kaart ontbreekt. Mijn moeder zegt altijd: “Wat het huis verliest, brengt het weer terug”. Dat zal best, maar wanneer dan? Hier kon de cliënt niet op wachten.

Gedachteloos iets doen en het daarna kwijt zijn. Het kost tijd (sleutels weer eens kwijt), soms geld (die boete die je moest betalen en die je even had weggelegd), geeft ergernis (en niet alleen aan jou, anderen balen er ook van) en vreet energie (wat zou je daarmee niet allemaal kunnen doen!) Wat zou het heerlijk zijn om hier van af te zijn!

Sherlock Holmes

In elke organizer schuilt een Sherlock Holmes. Vaak lukt het door de juiste vragen te stellen uit te komen bij dat wat verloren gewaand was. In het geval van de  SIM-kaart was stofzuigen met onze ogen rond het bureau het beste wat we konden doen en met resultaat.

Jij en de ander

Hoe kun je dat hulpeloze gevoel en deze irritatie kwijtraken? Natuurlijk ligt het vaak aan de Ander die het wel zal hebben gebruikt, verplaatst of weggegooid (toch?) of heb jij ook een eigen rolletje hierin? Het enige wat je kunt doen is weer in the lead komen maar hoe?

  1. Multitasking stop ermee. Tegelijkertijd dingen willen doen (kan eigenlijk niet). Je hoofd krijgt geen tijd om te registreren, je werkgeheugen wordt minder, je onthoudt het niet. Terwijl je die SIM-kaart eruit haalt, is het niet handig met je partner te bespreken wat jullie dit weekeinde gaan doen.
  2. Slierttasking werkt ook niet! Dingen na elkaar doen, maar niet afmaken. Na het eruit halen van de SIM-kaart had nog een actie moeten volgen, namelijk het opbergen van de oude en het erin zetten van de nieuwe.
  3. Doe de dingen die belangrijk zijn, goed. Denk erover na hoe je het gaat doen. Organiseren is wat je doet voordat je iets doet zodat het geen chaos wordt. Bewust aan tafel gaan zitten met een wit blaadje voor je waarop de SIM-kaart kan vallen.
  4. Vaste opbergplekken voor belangrijke zaken: sleutels, post, paspoort, briljante ideeën etc. en op een obsessieve manier het 21 dagen vol te houden. Daarna zit het in je systeem en wil je niet anders meer! En ja, je kunt dit ook aan huisgenoten leren, maar pas alleen als je zelf het goede voorbeeld hebt gegeven!
  5. Ben je het type van: ja maar ik denk dat ik morgen vast wel een veel betere opbergplek vind! Bedenk dan dat goed goed genoeg is want het ging er toch om dat het systeem ging werken voor jou en jij niet voor het systeem?

Organiseren kun je leren

Als jouw hoofd al druk genoeg is, dan helpt het om praktische zaken goed te regelen. Een beetje hulp daarbij kan geen kwaad. Je hoeft het allemaal niet alleen te doen in het leven. Persoonlijke begeleiding bij het organiseren is mijn expertise. Structuur en overzicht in je werk en thuis  kunnen het leven lichter maken. Bel of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Contact


Tags


Deze artikelen helpen ook


Is kiezen verliezen?

Is kiezen verliezen?
>