Nu even niet! Stressmanagement

29 maart 2023

Ken jij die tv reclame nog? Bedrijfscoach Sjors staat op het punt te pauzeren met een kop soep. Je ziet aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij er zeer aan toe is na alles wat hij die ochtend aan iedereen heeft “gegeven”. De collega die hem op dat moment toch durft te benaderen wordt afgeblaft, terwijl er stoom uit zijn oren komt. Hij schreeuwt: Nu even niet! Ik moet nog steeds lachen als ik aan deze t.v. reclame denk. Het is grappig maar ik herken ze ook, deze Nu Even Niet momenten.

Laat naar bed en pizza

Toen de kinderen nog klein waren, wisten ze goed wanneer ik mijn Nu Even Niet moment had.  Voordat ik in de auto sprong, voor de zwemles, had ik net een punt achter mijn werk gezet. In de auto op de achterbank vroegen ze van alles en als ze merkten dat ik er niet helemaal bij was, stelden ze vragen waarop mijn op de automatische piloot gegeven antwoord hen zeer goed uitkwam. Mogen we vanavond laat naar bed en eten we pizza? Ja hoor, ja natuurlijk.

Vluchtheuvels voor mijn overprikkelde brein

De Nu Even Niet momenten zijn vluchtheuvels waar ik op dat moment even op kan springen. Hard nodig om mijn overprikkeld brein rust te geven waar niets meer bij kan, zo voelt het. Het is het moment waarop ik alles even stil wil zetten, in een soort van freeze reactie. Een overlevingsreactie in de wereld van nu.

Valt er dan iets te kiezen?

Het lijkt alsof je geen keuze hebt. De wereld dringt zich aan je op en je kunt niet anders dan erin meegaan. Het werk trekt aan je en ook je gezin, familie en vrienden willen aandacht. Ben jij dan het sluitstuk dat het moet doen met wat er aan uiteindelijk aan energie overblijft? Als je denkt dat alles in het leven je overkomt, dan is het lastig om hierin iets te veranderen. Maar als je gelooft dat het niet gaat om wat je overkomt maar hoe je ermee omgaat, dan komt er al wat ruimte voor jezelf.

Vertraging inbouwen

Nu Even Niet is een uiting van onmacht waarbij je al te ver bent gegaan in het geven van jouw energie. Hoe kun je de snel stromende rivier die jouw leven is, regelmatig indammen? Dammen verhinderen de stroom niet maar zorgen ervoor dat het water vertraagd stroomt.

Muziek maken is voor mij een dam die ervoor zorgt dat  ik tot rust kom. De gedachtestroom vertraagt of komt tot stilstand. Een Nu Helemaal Wel moment.

Welke dam(men) plaats jij in de rivier van je leven?

Be Well!


Tags


Deze artikelen helpen ook


Opruimen met een jojo effect

Opruimen met een jojo effect

Wat zit er in de weg?

Wat zit er in de weg?
>